Podprogram 2018 - efekty
PODPROGRAM 2018 – efekty
1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Pszczynie z terenu województwa śląskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Gminy Pszczyna pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 600 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 29,55 ton żywności;
• 3000 paczek żywnościowych;
• 0,00 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 16 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 16 uczestników
• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 16 uczestników
• Kulinarne - 1 spotkanie dla 16 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 16 uczestników